Hvordan vælger man den rette farve til loftet?

Hvordan vælger man den rette farve til loftet?

november 17, 2022 Slået fra Af Josefine

Før du køber loftmaling, skal du bestemme dig for den rette farve. Valget afhænger af flere faktorer:

Værelsestype. Er det en gang eller en entré – vælg lyse farver (beige, blå, hvid), da der som regel ikke er vinduer i disse rum, og et let loft udvider rummet visuelt og kan endda skabe en illusion af lysindfald

Køkken – brogede farver er velkomne, men ikke for lyse. Før du vælger farve samt hvad loftet i køkkenet skal males med, skal du også være opmærksom på malingens bestanddele – det skal gerne være let at rengøre, og kunne tåle stænk med varme væsker

Soveværelse – hvide, rolige pastelfarver er ideelle her.

Male Loft og Vægge samme farve

Sammenspillet mellem farve på vægge og gulve – hvis væggene er hvide, kan det være interessant ikke at male loftet hvidt også. Rummet kan komme til at se klinisk ud, hvis der kun anvendes hvidt. Denne kombination ser kun passende ud på badeværelset. Hvis du beslutter dig for at male loftet i samme farve som væggene, bør malingen ikke være mat, da rummet kan virke desorienterende, hvis det er helt uden visuelle opdelinger. Se Annemette Voss eksperimentere med forskellige farver i loftet her.

En gammel hovedregel har været, at loftet altid skal være lysere end gulvet, og væggenes farve bør være en tone som skaber en naturlig overgang mellem farven på gulvet og loftet. Dette vil gøre rummet visuelt større. Et eksempel på denne tankegang kunne være: mørkt gulv, grå vægge, let loft. Denne tilgang holder dog ikke længere, og i dag er det ekstremt moderne at male loft og vægge i samme farve. Dette skaber et mere huleagtigt udtryk, hvor vægge og lofter bliver sværere at distingvere fra hinanden.

Regler for valg af Farvekombinationer når du maler loft

Et farvehjul kan med fordel anvendes, hvis du ønsker at se hvilke farver, der komplementerer hinanden og hvilke kontraster, du bør søge i relation til dit malerarbejde. Men et farvehjul har ikke altid det endegyldige svar på hvilke kombinationer af farver, du bør søge. Endvidere kan dit interiør også spille op mod farven på dine overflader, på en måde farvehjulet måske ikke ville kunne identificere. Se vores farvehjul på gebenna.com. Et par rettesnore herfra ville dog være: 

Rød er i harmoni med og spiller godt op mod blå, guld, hvid og sort

Grøn passer godt til lysegrøn, blå og gul

Orange ser godt ud med gul, rød, grøn, grå og lyserød

Blå kan med fordel kombineres med rød, grøn og lilla

Lilla er i harmoni med guld, hvid og lysegrøn

Gul ser godt ud med hvid, grøn og blå

Brun spiller godt sammen med hvid, guld, blå og beige 

 

Male overgang mellem væg og loft

Når du vil male en pæn og skarp kant mellem væg og loftet, skal du anvende samme fremgangsbåde som når du vil male en hvilken som helst anden hvid kant. Se vores guide til at male en skarp hvid kant med malertape, her. Har du en rolig hånd og er det ikke dit første malerprojekt, kan du anvende en speciel beskærerpensel, også kaldet en skråpensel. Børstehovedet er skråt skåret, hvilket gør det nemmere at lave en flot, skarp kant når du maler lofter.