april 4, 2022 Slået fra Af Josefine

Bejdse er det perfekte valg til dig, der er vild med træets naturlige udtryk, men samtidig nyder at lege med farver og eksklusive looks. Træbejdse kan anvendes til maling af møbler, gulve og paneler i træ – det kræver blot at træet er afsyret eller ubehandlet. Hos Gebenna forhandler vi bejdse i mange farver, og træbejdse til både indendørs og udendørs brug.

Hvorfor skal jeg bruge træbejdse?

Bæredygtighed har været et gennemgående tema i Skandinavisk boligindretning de sidste mange år, og naturlige elementer som planter, skind og træ dominerer de danske hjem. Samtidig er vi begyndt at bevæge os væk fra det kølige udtryk med kridhvide vægge og lyse træsorter som fyrretræ. Valnød og mørk, røget eg er eksempelvis to eksklusive mørke nuancer, som kan tilføje varme og hygge i ethvert hjem.

Du behøver dog ikke at kassere alle dine træmøbler – du kan let give dem et moderne og naturligt løft, med træbejdse.

Hvad er Træbejdse?

Træbejdse fås i pulverform, færdigblandet eller som en lakbejdse. Træbejdse har en høj gennemsigtighed og er et rent og klart produkt. Det transparente slutresultat fremhæver træets årer og strukturer, samtidig med at træets naturlige farve får mere dybde.

Bejdse kan anvendes til stort set alle ubehandlede eller afsyrede overflader af træ. Udover at det giver træet en smuk og dyb farve, beskytter bejdse også træet i dybden og lader træets årer og knaster træde tydeligt frem. Hvor maling ofte skjuler træets smukke naturlige strukturer, fremhæver træbejdse disse da bejdse optages anderledes af træet, end almindelig træbeskyttelse eller maling gør. Almindelig træmaling lægger sig på træets overflade som et dækkende lag, men bejdse bliver suget ind i træet og farver derfor træet i dybden.

Bejdse fås oprindeligt som et spritopløseligt produkt – dette kaldet også spritbejdse – men vil du undgå de giftige dampe under påføringen, anbefaler vi at du anvender en vandbaseret træbejdse i stedet. Vandbaseres bejdse er desuden nemme at anvende for glade amatører, da spritbejdse tørrer utroligt hurtigt, så du skal være hurtig med penslen hvis du vil ende med et smukt og ensartet resultat.

Træbejdse til indendørs eller udendørs brug?

Almindeligt træbejdse i pulverform til indendørs brug vil smitte af, selv når produktet er tørret ind i træet, men vores færdigblandede vandbaserede træbejdse fra Primacol, er tilsat en akrylopløsning, som gør overfladen mere holdbar og modstandsdygtig overfor skidt og snavs. Vil du anvende træbejdse på overflader med meget trafik og stor slitage, anbefaler vi at du bruger vores træbejdse fernis i stedet. Dette produkt er tilsat en lak, som gør at produktet ikke smitter af som en almindelig træbejdse, og den kan samtidig anvendes udendørs. Så vil du friske dine havemøbler op på en smuk og naturlig måde? Så er Primacol træbejdse fernis noget for dig!

Sort bejdse, Hvis bejdse, mørk bejdse eller transparent bejdse?

Primacol træbejdse og træbejdselak forhandles i 12 forskellige naturlige nuancer, og du kan bande produkterne for at opnå den nuance, du ønsker. Fordelen ved at anvende færdigblandet træbejdse er, at farven bliver mere jævn, og du får den samme nuance hele vejen igennem. Er farven på produktet for mørkt, kan du med fordel blande det op med vores transparente træbejdse, for at lysne den en smule.

Kan man bejdse bordplade, gulv og træmøbler?

Ja! Du kan som udgangspunkt bejdse alle overflader af træ – du skal blot være opmærksom på, hvad du kræver af den overflade som skal bejdses. Skal du bejdse dit trægulv, er det nødvendigt at lakere overfladen efterfølgende, eller at anvende vores træbejdse fernis, som allerede indeholder lak, og dermed giver træet en robust overflade. Bejdse er det perfekte valg til dig, der er vild med træets naturlige udtryk, men samtidig nyder at lege med farver og eksklusive looks. Træbejdse kan anvendes til maling af møbler, gulve og paneler i træ – det kræver blot at træet er afsyret eller ubehandlet.

Hvordan bejdser man træ?

Inden du skal i gang med at bejdse dine træelementer, er det vigtigt at du sørger for at fjerne al gammel maling, lak eller fernis inden.  Sørg for at overfladen er ren og tør, og slib overfladen med fint sandpapir. Når overfladen er helt jævn og tør, er du klar til at bejdse! Bejdsen skal omrøres grundigt inden brug, og det er ligeså vigtigt at du omrører produktet undervejs når du bejdser, så pigmenterne hele tiden fordels jævnt. Farven på det endelige resultat kan variere meget, alt efter træets naturlige farve. Jo flere lag træbejdse du tilfører, des mørkere bliver farven på træet. Påfør altid bejdsen langs årene med en pensel eller en svamp. Anvender du vores Træbejdse uden lak i, kan du med fordel lakere overfladen med en mat lak efterfølgende. På denne måde bevarer du det smukke matte look fra bejdsen, samtidig med at du gør overfladen mere slidstærk, som hvis du anvender bejdsefernis.