Sådan får du mest ud af dine økologiske kaffebønner
Du kender nok godt scenen: Du vågner af vækkeuret, det er mandag morgen, og du skal i gang med en ny uge. Helt døsig og stadig halvt sovende står du op, og automatisk sætter du kaffemaskinen i gang. Når først du har fået kaffen indenbords, så går det hele meget bedre. Det hele skyldes én enkelt kop kaffe. Sådan en kan nemlig redde morgenen, og dermed hele dagen, hvis den er god og lavet rigtigt.
Køb hele kaffebønner
Hvis du ønsker at lave den bedst mulige kop kaffe, så skal du købe dine kaffebønner hele og kværne dem selv. Det kan måske virke en smule omsonst, når du fra starten bare kan købe kaffe, der allerede er kværnet. Problemet er bare, at kaffebønner, der er kværnet, langsomt begynder at miste smag. Dermed kan du ende med at komme hjem med en god, dyr kaffe, som egentlig ikke smager særlig interessant længere, fordi det er lang tid siden, at kaffebønnerne blev kværnet.
Du skal kun kværne de bønner, som du skal bruge til den portion kaffe, du står overfor at skulle lave. Hvis du kværner alle dine indkøbte kaffebønner, ender du nemlig med at stå i den samme problematik, som hvis du havde købt bønnerne kværnet på forhånd; Kaffen mister smag.
Selvom kaffen hurtigere mister smag, når den er kværnet end ikke kværnet, så mister ikke-kværnede kaffebønner stadig smag med tiden, og derfor er det bedst at købe mindre portioner af kaffebønner, så de bønner, som du har stående i skabet, altid er friske.
Det hele handler om den rigtige bønne
Når du skal brygge den perfekte kop kaffe til din morgen, skal du finde ud af, hvad den perfekte kop egentlig er for dig. Det kan være en god ide at afprøve de forskellige mulige kaffebønne-typer. Der findes for eksempel både lysristede, mellemristede og mørkristede.
Når du vælger din bønne, kan du også tænke over, om det ikke skal vælge en økologisk kaffe, som du investerer i. Ud over at den økologiske kaffe er fri for sprøjtemidler, som kan skade din krop, så er den også ekstra god for klima og miljø. Ved at vælge den økologiske kaffe, kan du dermed også drikke kaffen med god samvittighed.
Når du har fundet din yndlingsbønne, skal du finde den rigtige dosering. Igen handler det om at forsøge sig frem. Til gengæld bliver alle forsøgene og eksperimenterne med kaffebønnerne det hele værd, når du hver eneste morgen kan lave den allerbedste kop kaffe til dig selv igen og igen.